Nar (
Punica granatum),
Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir
meyve türü.
Yetişme koşulları ve yetiştiği yerler
Nar, yağışların yazın yaşandığı iklimlerde de, kışın yaşandığı iklimlerde de yaşayabilir. -10°C’ye kadar soğuğa dayanabillir.
İçi açılmış bir nar.
İlk olarak
İran’da ortaya çıkmıştır.
Afganistan ve
Pakistan’dan
Himalayalar’a kadar geniş bir alanda yetişir.
Gürcistan,
Ermenistan ve
Karadeniz’in doğu kıyılarında yabani nar bahçeleri vardır.
Ermenistan,
Azerbaycan,
Türkiye,
Iran ve
Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır. Ayrıca, tarih öncesi zamanlardan beri
Akdeniz ülkeleri ve
Kafkaslar’da nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Nar, kurak iklimlerde de yetişebildiğinden,
Güneydoğu Asya’da,
Malezya’da, tropikal
Afrika’da da yetiştirilir.
İpekyolu ve deniz tüccarları aracılığıyla Güney
Çin’e ve
Güneydoğu Asya’ya ulaşan nar, bu bölgelerde de yetiştirilmektedir. 18. yüzyılda İspanyollar tarafından
Latin Amerika ve
Kaliforniya’ya da getirilen nar, 2000li yıllardan itibaren
Kaliforniya ve
Arizona’da ticari bir ürün olarak değer kazanmıştır.
Türkiye'de
Ege ve
Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde nar yetişmektedir.
Side (
Antalya) Nar demektir. Ayrıca,
İspanya’nın güneyindeki tarihi bir şehir olan
Granada, adını nar meyvesinden almıştır. Narlarda yumuşak çekirdeklilik, tohum kabuğunun (testa) derece derece daha az odunlaşması ya da çok az odunlaşması (sertleşmesi) ile oluşmaktadır. Halk arasında bu tip narlara genellikle çekirdeksiz nar denilmektedir. Ancak bu narlarda tam oluşmuş, gerçek tohumlar yine mevcuttur.
Morfolojik özellikleri [değiştir]Haziran-Temmuz aylarında
kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur.Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir.
Kullanımı [değiştir]Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu
tanen,
nişasta ve
alkaloitlerden pelletierin taşır.
Besin olarak kullanımı:Narı çiğ olarak tüketmek için, önce bir bıçakla ikiye ayırmak gerekir, sonra narın tohumları kabuğundan ayrılmalıdır. Tohumlar arasındaki beyaz liflerin de tohumlardan ayrılması gereklidir. Bunu yapmanın kolay bir yolu,
tohumları su dolu bir kaba koymaktır. Taneler dibe çöker, beyaz lifler
su üstünde kalır. Bir tabağa doldurulan taneler, bir kaşık yardımı ile çiğ olarak yenilir. Bazı narların tadı çok ekşi, bazılarınınki çok tatlı olabilir. Ama genelde nar, ekşi ile tatlı arasında bir tada sahiptir.
Nar suyu,
Orta Doğu ülkelerinde çok tüketilen bir içecektir. 2000li yıllardan itibaren
ABD’de de popüler olmuştur.
İran ve
Hint mutfağında nar, çeşitli yemeklere malzeme olarak katılmaktadır.
Domatesin İran mutfağına henüz girmediği dönemlerde,
İran mutfağında nar şurubun çok yaygın olarak kullanılmıştır. Halen nar şurubunun kullanıldığı geleneksel yemekler yaşatılmaktadır. Örneğin, ana malzemesi nar şurubu ve öğütülmüş ceviz olan koyu bir sos, çeşitli kümes hayvanları pişirildiğinde üzerlerine dökülerek kullanılır; nar çorbası içilir. Türkiye’de nar şurubu, “nar ekşisi” adı altında
salatalarda ve etlerin marine edilmesinde kullanılır.
Güllaç ve
aşure gibi
tatlıları süslemede de nar kullanılır.
Tıbbi kullanımı ve sağlığa faydaları :100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük
C vitamini gereksiniminin %16’snı karşılar. Nar suyu ayrıca
B vitamini ve
potasyum içerir. Çeşitli
diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü
şeker,
kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir.
Nar meyvesinin kabuğu,
ishale karşı (% 15'lik)
çay halinde kullanılabilir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse,
safra söker, pekliği giderir. Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (
tenyalara) karşı kullanılır. Bu yüzden
veteriner hekimliğinde özellikle
sığırlardaki tenyalara karşı kullanılır. Yalnız
zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Nar suyu
virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kulanılır. Nardaki
tanin maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır. Nar tohumu yağının,
estrojen sentezlenmesini engelleyerek,
göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda, nar suyunun
prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.
Endüstrideki kullanımı: Yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Ayrıca meyve ve gövde kabukları mordanlarla birlikte yün ipliklerin esmer-sarı, sarı veya siyaha boyanmasında kullanılır.
Nar ve sembolizm [değiştir]Yahudi inancına göre nar, doğruluğu simgeler. Bir inanca göre göre, Adem ile Havva’ya yasak olan cennet meyvası elma değil, nardır. Bu yüzden, Hristiyanlar’ın dini süsleme sanatında nar, sıklıkla kullanılan bir motiftir. Papaz giysilerinde, oda duvarlarına asılan dinsel süsleme amaçlı kumaşlarda ve metal işlerinde nar motifine rastlanır.
Kuran’da nar sözcüğü 3 kez geçmektedir: Enam Suresi 99 ve 141, Rahman Suresi 68. Bunların ilk ikisinde nar, Allah’ın yarattığı güzel şeylerin bir örneği olarak verilmiştir, üçüncüsünde ise cennetteki bir meyve olarak anlatılmaktadır.
“O, çardaklı, çardaksız olarak bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmalıkları ve ekinleri, zeytini ve narı (herbiri) birbirine benzer ve (herbiri) birbirinden farklı biçimde yaratandır. Bunlar meyve verince meyvelerinden yiyin. Hasat günü de hakkını (öşürünü) verin, fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Enam, 141)
“O gökten su indirendir. İşte biz onunla her türlü bitkiyi çıkarıp onlardan yeşillik meydana getirir ve o yeşil bitkilerden, üst üste binmiş taneler, -hurma ağacının tomurcuğunda da aşağıya sarkmış salkımlar- üzüm bahçeleri, zeytin ve nar çıkarırız: (Herbiri) birbirine benzer ve (her biri) birbirinden farklı. Bunların meyvesine, bir meyve verdiği zaman, bir de olgunlaştığı zaman bakın. Şüphesiz bunda inanan bir topluluk için (Allah'ın varlığını gösteren) ibretler vardır.” (Enam,99)
CaNıM naR çekti =)